Trycka en bok – så mycket kostar det

Idag är det inte bara dom stora bokförlagen som trycker böcker utan både privatpersoner och företag kan göra det på egen hand med hjälp av ett tryckeri. Har man skrivit en bok och vill få den tryckt funderar man säkert på vad det skulle kosta, och det finns några olika saker som avgör vad priset kommer landa på. Till exempel val av tryckeri och hur många upplagor man planerar att tillverka är två avgörande faktorer.

Val av tryckeri
Ett stort avgörande för vad priset kommer hamna på om man planerar att trycka en egen bok är så såklart vilket tryckeri man väljer. Är man osäker ska man ta in flera offerter innan man bestämmer sig eftersom olika företag erbjuder varierande kostnader för samma tjänst. Försök alltid att förhandla fram ett förmånligt pris utifrån vilka önskemål från inknart.se du har för boken.

Antal upplagor
En tumregel inom tryck brukar vara att ju större antal upplagor desto billigare styckpris så det är bra att fundera ett extra varv på hur många böcker man behöver. Ett få antal böcker kan kosta lika mycket som ett större antal och det är bättre att beställa en större upplaga redan första gången än att beställa färre antal i flera omgångar.

Papperskvalitet, färg och typ av bok
Vilken typ av papper man väljer till sin bok är också avgörande för priset. Ett tunnare papper av sämre kvalitet är såklart billigare än en tjockare och finare modell. Detsamma gäller när det kommer till färgsättning av boken, ska den vara helt i svartvitt blir det billigare än om det ska vara färgbilder med.

En annan som påverkar priset när det kommer till bokens utförande är om det är en inbunden bok eller en pocket, samt hur många sidor den innehåller. En pocket är betydligt billigare än en inbunden bok med hårt omslag och beroende på ändamålet kan det vara smart att välja en pocket om priset är spelar stor roll.

Prisexempel
Beställer man sin bok i pocketform, har ett färgat omslag, ett innehåll på ca 80 sidor i 500 upplagor hamnar styckpriset runt 40 – 65 kronor.
Väljer man däremot en pocket utan färg, innehållandes ungefär 200 sidor i 40 upplagor hamnar styckpriset runt 75 – 100 kronor.
En inbunden bok i färg är betydligt dyrare och beställer man en sådan i över 2000 exemplar hamnar priset på 55 – 85 kronor styck men den totala summan uppgår då till över 135.000 kronor.

Priserna skiljer sig alltså väldigt mycket beroende på vilken variant man tänker sig och det kan vara klokt att fundera på vad som lämpar sig bäst och vad boken kräver. Är det första gången man trycker en bok kanske det inte behövs så avancerade tryckmetoder.

När man letar efter ett tryckeri för tryck av en egen bok är det alltid bra att jämföra både företagen och deras priser. Fundera över vad boken kräver, är utförandet viktigare än priset eller är du ute efter att trycka så billigt som möjligt? Förhandla med olika företag och fundera på vad som är viktigast för dig innan du bestämmer dig.