Ansök om lån – vanliga låneformer

Idag är det mycket vanligt att ha någon form av lån. Det kan t.ex. vara ett studielån, ett företagslån, bolån eller privatlån. Att låna pengar är inte längre något ovanligt, men orsaken bakom lånet kan naturligtvis variera en hel del. Vissa lånar pengar för att dryga ut kassan en månad, medan andra lånar stora belopp för att göra investeringar i form av boende, båt eller bil. När du ska ansöka om ett lån är det viktigt att vara medveten om de olika låneformer som finns, så att du kan hitta det bästa alternativet för dig.

Men vad är det då för låneformer som finns och hur fungerar de? När vet man om det är ett blancolån eller ett sms-lån som man ska välja och kan billån och privatlån fungera för samma ändamål? Här nedan kommer vi att reda ut vad som gäller för några av de vanligaste låneformerna på marknaden.

5 vanliga låneformer
Privatlån – Ett privatlån är ett konsumtionslån som passar för dig som vill kunna använda pengarna till vad du vill. Du kan ansöka om belopp mellan 10.000-600.000 kronor och få bra ränta och lång återbetalningstid. Den främsta orsaken till att denna låneform är så populär är att du inte behöver ha en direkt anledning till varför du vill låna. Du kan använda pengarna till ett bröllop, som handpenning på en bostad eller för att renovera i sommarstugan.

Billån – Vill du köpa en ny bil och vill finansiera köpet med ett lån kan ett billån vara lösningen för dig. Ett billån fungerar i princip på samma sätt som ett privatlån och ett bolån kombinerat – snabblån.io. Kraven för billån är vanligtvis på samma nivå som privatlånet, men skillnaden är att bilen kommer stå som säkerhet – precis som med bolånet. Fördelen med att låna med säkerhet är att du oftast får till en mycket bättre ränta.

Bolån – Bolån är något som de allra flesta har hört talas om, men det innebär inte att du vet hur de fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att ett bolån är ett lån som är specifikt framtaget för dig som vill köpa en bostad. Något som många inte är medvetna om är att ett bolån inte kan täcka den totala kostnaden för bostaden. Du får som mest låna 85 % av bostadens värde, resten måste du finansiera på annat sätt. Här använder du dock bostaden som säkerhet för lånet.

SMS-lån – SMS-lån är en låneform som är både älskad och hatad. Älskad för att den är enkel att få beviljad och har snabb utbetalning, men hatad för den höga räntan och snäva återbetalningstiden. Om du är i akut behov av pengar och inte kan vänta till nästa månadslön kan ett SMS-lån vara räddningen. Här kan du låna mellan 500-10.000 kronor, men observera att återbetalningstiden som mest är ca 90 dagar. Räntan är också väldigt hög och du kan behöva betala 20-80 % i ränta om det vill sig illa.

Företagslån – Företagslån är egentligen precis vad det låter som – ett lån som riktar sig till dig som företagare. Lånet kan användas när du vill starta upp ett företag för första gången, men det kan också användas för att investera eller när du vill få verksamheten att växa. Här gäller det att du kan visa upp en ganska god kreditvärdighet. Har du en enskild firma är det din egen ekonomi som kommer ligga till grund för lånet. Har du ett aktiebolag kommer du istället behöva skicka in information om bokslut och liknande.