Hur man kan skriva en dödsannons

En av de mest klassiska gesterna man gör för en närstående som gått bort är att sätta in en dödsannons i tidningen. Alla tidningar i landet har en sida med dödsrunor eller minnesrunor som det också heter där man minns och hedrar sina nära. Att skriva en bra dödsannons är förstås svårare än man kan tro och här har vi tagit fram några tips på hur man kan göra.

Anlita en begravningsbyrå

Många väljer numera att ta hjälp av sin lokala begravningsbyrå för att skriva dödsannonsen. En begravningsbyrå har alltid någon anställd som är extra duktig på den här typen av texter och som ibland skriver flera i veckan.

Intervju

För att en expert på skrivarkonsten som inte känner den avlidne ska kunna skriva en bra minnestext måste en anhörig bli intervjuad. Intervjun kan ske på kontoret hos er begravningsbyrå men det kan också göras på telefon eller i hemmet. Skribenten ställer frågor, bet att få se bilder och höra berättelser om den bortgångne för att bilda sig en uppfattning om personen.

Utkast

Eftersom du betalar för att det ska bli en så bra text som möjligt kommer din begravningsbyrå ta fram ett första utkast som ni kan lämna åsikter om en bra begravningsbyrå i stockholm. Det händer att texten får skrivas om ett par gånger tills den verkligen passar personen den representerar.

Skriva själv

Många tycker också om att själva få skriva en minnesruna för den avlidne. Det man då kan göra är att skriva ner några rader från en musiktext eller en dikt som personen tyckte väldigt mycket om. Man kan också skriva en egen dikt eller på något annat sätt berätta om personen så som man minns hen.

Be en vän skriva

Ett tredje alternativ är att be en vän som också kände personen att skriva ner texten i dödsannonsen. Istället för att betala en begravningsbyrå för jobbet eller sitta ensam på kammaren med skrivkramp kan det bli en vacker gest till någon som också stod personen nära.

Använda något känt

Allt fler väljer att ta en bra text som redan är skriven till den anhöriges dödsannons. Det kan både vara låttexter och dikter men också delar ur ett tal från en känd person eller ett citat från någon framstående tänkare. En hel del väljer ett citat från bibeln som på olika sätt präglat ens liv. Oavsett vad man väljer är det viktigaste att det känns rätt för just er. Det är ni som ska sörja och därmed är det ni som väljer.