Affärsidéer och arbeten som kan ske på distans

Drömmer du om att njuta av värmen i Thailand samtidigt som du kan jobba och få svensk lön? En lön som räcker riktigt långt i många andra länder. Kanske är det dags att gå ner i tid och ändå leva gott. Vi listar några av de yrken där en specifik arbetsplats inte krävs.

Skribent

Till skillnad mot journalisten behöver skribenten sällan träffa personer och intervjua dem eller göra lokala reportage. Det är istället krönikor, faktaartiklar och enklare re-writes av nyheter som genomförs. Inom yrket finns det självklart olika inriktningar vilket gör att vissa kan behöva ha ett kontor, en arbetsplats och kollegor att träffa medan andra inte behöver det. Ett klassiskt exempel är SEO-skribenter som bland annat sitter på Malta och jobbar.

Driva webbyrå

Att driva en webbyrå innebär generellt att man behöver träffa kunderna. Detta i alla fall nya kunder och vid större uppdrag. Men samtidigt finns det företag som enbart jobbar på distans och har möten via Skype eller telefon. Inom en webbyrå finns allt från grafiker, webbdesigner och programmerare. Antingen är man anställd på en webbyrå och får sina uppdrag löpande via mail eller chat eller så driver man ett eget företag som via konsultuppdrag får jobb.

För den som vill bo utomlands är det ofta friheten som väger tyngst. Man vill vara fri att göra vad man vill – när man vill. Då kan det vara bättre att ha ett eget företag och ta konsultuppdrag när det passar istället för att vara anställd på en webbyrå och därmed ha löpande jobb hela månaden.

Affiliate

Har du goda kunskaper inom sökmotoroptimering och digital marknadsföring? Detta i kombination med kunskaper inom att bygga hemsidor utifrån både funktion och layout. I så fall kan affiliate vara ett bra alternativ. Bygger du större projekt behöver du främst ha en idé och målbild och sedan köpa in tjänster från en webbdesigner på webbyrå, ett SEO-bolag osv.

Affiliate innebär att du bygger hemsidor som driver trafik till E-butiker och tjänsteföretag. Delar av denna trafik kommer generera försäljning hos dessa butiker och det är en provision på denna försäljning som affiliate innebär. Kortfattat behöver man alltså både kunna bygga snygga och användarvänliga sidor samt optimera dem mot Google.

Illustratör / Animatör

Till böcker, serietidningar och almanackor behövs illustratörer. Men även E-butiker anlitar dessa för att skapa en mer levande hemsida. Den som är duktig på att göra illustrationer eller animationer kan hitta kunder inom de flesta områden. I likhet med skribenten är inriktningen olika beroende på intresse och vald kundgrupp. Många gånger kan man få löpande jobb från en webbyrå som i sin tur får in jobb från flera olika företag och kundgrupper.

Youtubers

En yrkesgrupp som ”dykt upp” för bara några år sedan är Youtubers. Personer som lägger ut filmer på Youtube där de spelar spel, skapar roliga filmer eller bara visar sin vardag. Med hundratusentals följare ger reklamintäkterna från Youtube det till en bra inkomstkälla. Men det krävs även betydligt mer jobb än vad många tror. Men fördelen är att du kan vara var som helst i världen.