Hur man sätter upp en mellanvägg på bästa sätt

Det finns många anledningar till att vilja sätta upp en mellanvägg i bostaden, man kan ha fått tillökning i familjen eller valt att flytta hem sitt kontor. Vad det än kan vara är den stora frågan om man skall sätta upp mellanväggen på egen hand eller lämna över arbetet till en professionell snickare. Att sätta upp en mellanvägg är inte något komplicerat arbete utan går relativt fort och enkelt i de flesta rum. Har man absolut ingen snickeri-vana kan det vara lite knepigt men man bör ändå klara av det om man följer en guide till punkt och pricka. Det kan dock vara bra att ha någon mer erfarenhet att rådslå med om man stöter på problem. Sätter man upp mellanväggen på egen hand utan hjälp från snickare får man räkna med att jobbet kanske inte blir helt perfekt så är man ute efter hög standard är det säkrast att anlita snickare.

Bor man i hus eller bostadsrätt

Så får man sätta upp en mellanvägg utan något bygglov. Bor man däremot i hyresrätt så krävs det ett medgivande av hyresvärden innan man sätter igång och bygger. Följer man då svensk byggnorm så skall det minsta rummet i avdelningen vara minst 7 kvadratmeter. Sovrum får ej understiga denna storlek. Om man bor i hyresrätt och får avslag på sin ansökan om att sätta upp en mellanvägg kan man istället skaffa en vikvägg som är en tunnare sorts vägg som även går att fälla in så att rummet återfår sin vanliga storlek.

Vad som behövs för att sätta upp en mellanvägg

Det krävs inte särskilt mycket verktyg för att få en mellanvägg på plats. Du behöver en fogsvans, hammare, borrmaskin för snickare göteborg, tumstock, spackel, kniv och vattenpass. Man kan köpa alltihop i en byggaffär och troligen komma undan under tusenlappen om man inte köper proffsutrustning. I material-väg behöver du reglar och taklinor, gipsskivor, spik, gipsspik, skruv, glasfiberremsor, mineralull, fogspackel, sandpapper, virke till syllar och pappersremsor.

Planera arbetet innan snickare göteborg sätter igång så du inte missar något!

Börja med att mäta upp längd för alla reglar och beräkna sedan hur mång gipsskivor för snickare göteborg som kommer att gå åt för att täcka upp väggen. När detta är gjort bestämmer du vart dörren skall sitta och sätter dit dörreglarna. Beräkna hur mycket spik och skruv du kommer att behöva. Gör iordning rummet för bygge så att du har fri yta att arbeta på, tänk på att det kommer att damma en del så täck över känsliga möbler och utrustning. Kontrollera så att du har alla nödvändiga verktyg fär snickare i göteborg och runt om. Täck sedan golvet med mjölkpapp så du har en slitstark yta att arbeta på.

gbg snickare i göteborg

Innan du börjar bygga väggen

Plocka bort taklisten och golvlisten så att det inte blir ett glapp mellan den nya väggen och den nuvarande väggen. Listerna kan du sedan kapa och sätta på plats igen. Försök även få tag på samma lister till den nya väggen. Markera på den gamla väggen vart den nya skall sitta och mät hur högt det är mellan golv och tak. Tänk på att höjden mellan golv och tak kan variera på olika ställen i rummet! Mät därför på flera ställen så att du kan kompensera detta med reglarna och gipsskivorna.

Montera de första reglerna

Börja sedan med att montera en ram av reglar som du kan börja bygga på. I denna ram sätter du sedan dit resten av reglarna. När dessa är på plats kan du börja skruva på gipsskivor på ena sidan. Sedan fyller du väggen med mineralull och sätter gipsskivor på andra sidan. Känns detta väldigt komplicerat kan du alltid anlita en snickare istället. Då går jobbet snabbt och smidigt och du får ett professionellt resultat.